عصر قم

آخرين مطالب

میانگین معدل 8.5 دانش‌آموزان پایه دوازدهم "بی‌رغبتی به درس خواندن" را فریاد کرد! مقالات

میانگین معدل 8.5 دانش‌آموزان پایه دوازدهم "بی‌رغبتی به درس خواندن" را فریاد کرد!
  بزرگنمايي:

عصر قم - تسنیم / میانگین معدل 8.5 دانش‌آموزان علوم انسانی یا میانگین معدل 10 در رشته ریاضی پایه دوازدهم، "بی‌رغبتی مفرط دانش‌آموزان به درس خواندن" را در حال فریاد کردن است و این موضوعیست که تا به امروز در تحلیل‌های کارشناسان و مسؤلان امر کمتر به آن توجه شده است!
نمرات امتحانات نهایی دانش‌آموزان حداقل در بازه زمانی 5 سال اخیر وضعیت مناسبی ندارد و هر سال با درصدی کاهش یا افزایش نسبت به سال قبل همراه است اما همواره بین نمرات 11 تا 12 در چرخش بوده است.

نتایج نمرات امتحانات نهایی به عنوان یکی از شاخص‌ها برای بررسی عملکرد و کیفیت آموزش و پرورش کشور شناخته می‌شود و اُفت نمرات دانش‌آموزان در امتحانات نهایی به همراه عملکرد ضعیف دانش‌آموزان ایرانی در نتایج آزمون‌های بین المللی تیمز و پرلز نشان می‌دهد که وضعیت کیفیت در آموزش و پرورش کشور اصلاً مطلوب نیست و این می‌تواند هشداری جدی باشد نسبت به فاجعه‌ای که در مدارس کشور در حال وقوع است.

عصر قم

بی رغبتی مفرط دانش‌آموزان به درس خواندن!
بی‌رغبتی دانش‌آموزان به درس خواندن را شاید بتوان یکی از پررنگ‌ترین دلایل اُفت نمرات امتحانات نهایی دانش‌آموزان دانست! موضوعی که در تحلیل‌های کارشناسی تا به امروز کمتر مورد توجه قرار گرفته است.
نخستین دلیل برای عدم تمایل دانش‌آموز به یادگیری مفاهیم کتاب‌های درسی، کمرنگ بودن ارتباط میان مفاهیم ارائه شده در مدارس با زندگی واقعی دانش‌آموزان است. وقتی دانش‌آموز مشاهده می‌کند مفاهیم ارائه شده در مدارس کمترین اثر را در زندگی واقعی او دارد، این سوال برای او ایجاد می‌شود که چرا باید مجبور به خواندن این مفاهیم باشد؟!
سید محمد بطحایی؛ وزیر اسبق آموزش و پرورش این موضوع را با یک مثال شرح داده است: به آموزش و پرورش چه ارتباطی دارد دانش‌آموز بداند به‌عنوان مثال گردن زرافه چند متر است و پاهای واقعی هزارپا چند عدد است؛ ما باید نوع تفکر و روش‌های حل مسائل مهارت‌های مورد نیاز برای زندگی در جامعه و صحبت کردن با دیگران را به دانش‌آموزان یاد دهیم.
دومین دلیل در بی رغبتی دانش‌آموزان به درس خواندن "درگیری بیش از حد دانش‌آموزان با فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی" است؛ این موضوع شرایطی را رقم زده که بخشی از دانش‌آموزان به صراحت جملاتی از این دست می‌گویند: "درس خواندن دیگر نمی‌صرفد! وقتی می‌توان از طریق فضای مجازی درآمدهای بالایی را کسب کرد؛ مسیر موفقیت از طریق درس خواندن نیست بلکه با یادگیری یک مهارت هنری یا ورزشی هم می‌توان موفق شد، برای ایجاد اشتغال یا کارآفرینی نیازی به داشتن مدرک تحصیلی بالا نیست!"
علیرضا کربلایی؛ معلم دبیرستان البرز در این‌باره می‌گوید: دانش‌آموزان به شدت درگیر فضای مجازی شده‌اند و برخی از آنها می‌گویند وقتی از فضای مجازی می‌توانیم در ماه 50 میلیون تومان درآمد کسب کنیم چرا باید به دانشگاه برویم و مدرک کسب کنیم! این نگاه باعث شده مانند نسل گذشته درس خواندن و مدرک دانشگاهی را ارزش ندانند.
این مسائل می‌تواند هشداری جدی برای مسئولان وزارت آموزش و پرورش در ارتباط با محتوای ارائه شده در مدارس باشد اما نکته عجیب حرکت برخلاف خواسته دانش‌آموزان است.
از عوامل دیگر اُفت نمرات دانش‌آموزان می‌توان به نحوه و کیفیت تدریس معلمان، محتوای آموزشی ارائه شده در مدارس، بی‌توجهی به تدریس مفهومی توسط معلمان و درمقابل طراحی سوالات مفهومی در امتحانات نهایی اشاره کرد.
با این حال نکته کلیدی در تغییر وضعیت به نفع عملکرد دانش‌آموزان ایرانی، پذیرش اصل موضوع توسط مسئولان وزارت آموزش و پرورش است چون در غیراین صورت تلاش برای کتمان موضوع و دفاع از عملکرد توسط مسئولان غلبه پیدا می‌کند و پس از آن هر سال شاهد اُفت بیشتر عملکرد دانش‌آموزان ایرانی در امتحانات نهایی و آزمون‌های بین المللی خواهیم بود.
متأسفانه آنچه از برآیند گفتار مسئولان وزارت آموزش و پرورش استنباط می‌شود، تلاش برای دفاع از عملکرد و تقلیل اهمیت موضوع است؛ شاهد این موضوع جوابیه آموزش و پرورش بود به گزارش «کاهش نمرات امتحانات نهایی دانش‌آموزان از سال 98 تا امروز/"8.75" میانگین نمره رشته انسانی!».
در این جوابیه بدون توجه به محتوای اصلی گزارش که به بررسی نمرات دانش‌آموزان در بازه زمانی 5 ساله پرداخت، صرفاً بر نتایج امتحانات نهایی خرداد 1402 متمرکز شد و اُفت نمرات پذیرفته نشد.
مسئولان وزارت آموزش و پرورش در مصاحبه‌های مختلف دلیل اصلی اُفت نمرات امتحانات نهایی خرداد 1402 را به نحوه طراحی سوالات تقلیل دادند.
امتحانات نهایی پایه دوازدهم که آخرین آزمون از پیشرفت تحصیلی دوازده ساله دانش‌آموزان است و به صورت ملی برگزار می‌شود می‌تواند ارزیابی از اثر بخشی و‌ کارایی آموزش و پرورش باشد.
تقلیل نگاه به وضعیت نمرات ضعیف دانش‌آموزان در امتحانات نهایی یا ارائه معدل سایر پایه‌های تحصیلی به عنوان معدل واقعی دانش‌آموزان، منجر به عدم برنامه‌ریزی دقیق و به خطا افتادن مسئولان کلان کشور خواهد شد و تبعات این موضوع در آینده‌ای نه چندان دور دامن‌گیر کشور خواهد شد.

لینک کوتاه:
https://www.asreqom.ir/Fa/News/586588/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بخشی از کتاب/ به هیچ‌کس اجازه نده بهت بگه نمیتونی

جزئیات دستگیری شرور قمه‌به‌دست خیابان انقلاب

سخنگوی فراجا: برخی از موفقیت‌های پلیس مرهون زحمات روان‌شناسان است

قدردانی کودکان رفح از دانشجویان آمریکایی

کمترین سنی که می‌توان حجامت کرد

معرفی کتاب کودک جالب

دو خط کتاب/بیا زندگی کنیم!

تخریب 300 قنات جنوب سیستان و بلوچستان در سیل اخیر

پیش‌بینی 217 هزار تن آسفالت برای سطح معابر قم در سال 1403

برگزاری جشنواره استعدادیابی «ستاره‌های شهر» در قم

آتش‌سوزی در پتروشیمی آبادان مهار شد

دمنوشی مناسب و متعادل برای تمام افراد مبتلا به سینوزیت

اضافه شدن 104 بوستان طی 8 سال در قم

اتمام تملک پروژه باغ مزار مشاهیر قم تا یک ماه آینده

پیکر مطهر پدر شهیدان بابایی ملکشاه در بابل تشییع شد

42 درصد جمعیت شهر قم تحت پوشش شبکه فاضلاب است

کیش با کسب بالاترین امتیاز در4 شاخصه سرمایه گذاری، صادرات، بهبود فضای کسب و کار و ارزش تولیدات برتر شد

آیت‌الله نجفی تهرانی درگذشت

به جای تراپی و فوبیا چه بگوییم؟

معنی ضرب المثل جنجالی " از شیر مرغ تا جان آدمیزاد"!

خواندن داستان جالب مولوی به نام کودکان مکتبی

ریشه حکایت "اگه برای من آب نداره‌، برای تو که نون داره"!

خواندن شعر انگیزشی و زیبا از اقبال لاهوری

رایگان‌شدن درمان کودکان زیر 7 سال از امروز

حمایت نمایندگان از فراجا برای اجرای طرح حجاب

تصویری از یک تصادف عجیب که دست به دست شد

زاکانی: 2500 اتوبوس برقی داخلی به چرخه ناوگان عمومی وارد می‌شود

لحظه دستگیری اراذل و اوباشی که در بیمارستان قمه کشی کرده بودند

یک پیشنهاد خوب برای اقامت در دبی

آیین تجلیل از مقام معلم با حضور مدیرکل آموزش بنیاد شهید و امور ایثارگران برگزار شد

مدیرکل بنیاد شهرستان‌های استان تهران با جانباز هنرمند و خالق عکس‌های ماندگار دوران معاصر دیدار کرد

تجاوز 4 مرد افغان به پسر 16ساله در حاشیه تهران

مراقبت‌های بعد از حجامت چه چیزهایی است؟

یادی از ذبیح‌الله صفا

معرفی کتاب گورهای بی سنگ

شکستگی دست تنها پلنگ باغ وحش مشهد

خنده‌دارترین پرونده سرقت از زبان یک کارآگاه

تصاویری هولناک از وقوع گردباد در آمریکا

آموزش و پرورش: 5 مدرسه کپری در سیستان و بلوچستان وجود دارد

بازداشت مرد شروری که مردم را در اتوبوس با زنجیر کتک زد

ادعایی درباره دستگیری یکی از معاونان سابق منطقه آزاد اروند

آسمان صاف و وزش باد ملایم در قم

سم از هرجایی وارد بدن شود از همانجا با حجامت خارج می‌شود

مدت زمان و قیمت یک جلسه روانشناسی برای هر مراجعه کننده چقدر است؟

چه کسانی نباید حجامت انجام دهند؟

روش روانشناسان برای درمان یک مراجعه کننده

کسانی که ممکن است به بیماری ترانه علیدوستی مبتلا شوند‌!

این مناطق منتظر بارش رگباری باران باشند

شاعرانه/ سحر بلبل حکایت با صبا کرد

چاره‌اندیشی کوتاه مدت ترافیکی برای میدان سپاه قم